FäRRE KONKURSER – MEN FORTSATT DYSTERT

Antalet konkurser minskar för första gången på länge, framför allt i hotell- och restaurangbranschen.

Men sammantaget ligger konkurserna fortsatt på skyhöga nivåer. Och nystarterna fortsätter att minska.

Under juni minskade konkurserna med fyra procent jämfört med samma period i fjol, enligt nya siffror från affärs- och kreditinformationsföretaget Upplysningscentralen (UC).

– Äntligen vänder det. Sedan augusti 2022 har konkurserna ökat månad efter månad och den minskning vi ser nu kommer att fortsätta, spår Gabriella Göransson, vd på UC.

Sett till årets första sex månader var konkurserna dock 40 procent högre än under samma period i fjol. Andelen nystartade företag är också färre jämfört med juni 2023 – en minskning med 26 procent.

Lättnad i restaurangbranschen

Att konkurserna börjat minska tolkas av UC som en positiv effekt av bland annat Riksbankens räntesänkning i maj. Men det dröjer innan Sverige befinner sig i ett ekonomiskt normalläge. Fortfarande finns det företag med skatteskulder sedan pandemin som ska betalas.

Inom hotell- och restaurangnäringen minskade konkurserna under juni månad mest, 38 procent jämfört med samma månad i fjol. En bransch bestående av företag med små ekonomiska marginaler och hårt drabbad av pandemin.

– Minskningen sker här från mycket höga nivåer, vilket är en förklaring. Men det visar också på en optimism hos hushållen som väljer att lägga pengar på restaurangbesök igen, säger Gabriella Göransson.

Kämpigt i byggbranschen

Inom detaljhandeln minskade konkurserna med 13 procent och i partihandeln med sex procent, jämfört med samma månad 2023.

Däremot fortsätter konkurserna inom byggsektorn att öka.

– Ökningen är ändå låg jämfört med de katastrofsiffror vi tidigare sett. Förbättringen kan bero på att hushållen åter törs göra större investeringar som att bygga hus. För det är byggföretagen närmast konsumenterna som drabbats av flest konkurser, uppger Gabriella Göransson.

2024-07-01T05:42:21Z dg43tfdfdgfd