BöRSEN TYNGS AV RäNTEORO – DUSTIN RAPPORTRASAR

En våg av räntefrossa sveper över marknaden. Stockholmsbörsens OMXS-index har vid 14-tiden tappat 1,1 procent.

Teknikåterförsäljaren Dustin rasar efter en delårsrapport.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index backar Nibe Industrier och storbanken Swedbank mest, ned med 2,0 respektive 1,9 procent.

Men nedgången är bred, med 28 av 30 OMXS30-aktier på minus.

Dustin rasar nästan 9 procent sedan bolaget presenterat en kvartalsrapport med en oväntat låg vinst.

Det är även nedåt för Pricer, specialist på digitala lösningar för butiker, sedan FI meddelat att man inlett en utredning av misstänkta brott mot insiderregler. Aktien faller 5,7 procent.

Under nattens handel på asiatiska börser har utvecklingen varit blandad och det pekar tydligt nedåt i terminshandeln inför tisdagens börshandel på Wall Street.

På räntemarknaden pressas långa obligationsräntor uppåt – även i Sverige, där tioårsräntan under gårdagen lyfte med cirka 0,10 procentenheter till cirka 2,30 procent och fortsätter uppåt till 2,36 procent på tisdagen.

"För marknadsräntor var riktningen tydligt högre, primärt drivet av att en andra omgång med Trump i Vita huset ser alltmer trolig ut efter helgens valdebatt", skriver storbanken SEB i ett morgonbrev till kunder.

Till detta kommer nya hökaktiga signaler från Europeiska centralbanken (ECB) och nya inflationssiffror från eurozonen, i linje med förväntningarna.

Högre räntor slår i regel mot riskaptiten och efterfrågan på mer riskfyllda tillgångar som aktier.

I måndags lyfte OMXS-index med 0,6 procent. Sedan årsskiftet har indexet gått upp 7,4 procent.

2024-07-02T12:17:16Z dg43tfdfdgfd