MINSKAT PRISTRYCK I TJäNSTESEKTORN

Färska inköpschefssiffror visar på viss återhämtning i tjänstesektorn. Samtidigt fortsätter prisökningstrycket att avta.

Det är glädjande för Riksbanken att vi ser fler tecken på att tjänsteinflationen är på väg ner, säger Swedbank-ekonomen Jörgen Kennemar till TT.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn lyfte till 51,8 i juni, enligt den månatliga mätningen gjord av Swedbank och inköpschefsorganisationen Silf. Det kan jämföras med reviderade 49,8 i maj.

Ökningen var oväntat stor. Analytiker hade räknat med att indexet skulle stiga till 50,5 i juni, enligt Bloomberg.

Ett indextal över 50 indikerar ökad aktivitet i sektorn.

– Indexet hamnar åter i tillväxtzonen efter att ha legat lite under de senaste månaderna. Men det är fortfarande ganska trögt och inget riktigt schvung i uppgången, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex.

Lägre prisplaner

Index för rå- och insatsvarupriser föll till 53,7 från 54,2 i maj, vilket är den lägsta nivån på ett år. Det innebär att prisökningstrycket i tjänstesektorn avtog ytterligare i juni.

– Det är en effekt av den fortsatt tröga återhämtningen i tjänstesektorn. Samtidigt har vi sett att företagens prisplaner justerats ner, man är mindre benägen att höja priser jämfört med tidigare, säger Kennemar.

Utvecklingen ger stöd för Riksbankens prognos, från i förra veckan, om två eller tre sänkningar av styrräntan under det andra halvåret.

– Man kan möjligtvis gå fram lite snabbare, med till och med en tredje sänkning.

"En stabilisering"

För kompositindex, där även tillverkningsindustrin räknas in, blev det ett lyft till 52,3 i juni, från reviderade 51,0 i maj.

"Konjunkturen i näringslivet har förbättrats sedan förra året. Men det är ingen acceleration i uppgången utan snarare en stabilisering", skriver Swedbank och Silf i ett pressmeddelande.

2024-07-03T08:05:30Z dg43tfdfdgfd