STOCKHOLMSBöRSEN HäNGER På EUROPA UPPåT

Stockholmsbörsen inleder andra halvåret uppåt. Vid klockan 14 ligger OMXS-index på plus 0,6 procent.

Uppgången kommer efter en oväntat låg tysk inflationssiffra och sedan marknaden positionerar om sig efter helgens första omgång i Frankrikes parlamentsval.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index stiger räntekänsliga aktier som fastighetsbolaget SBB, upp med 7,4 procent, och molntjänstbolaget Sinch, upp med 3,5 procent.

Storbankerna går också starkt, med en uppgång för Nordea på 1,9 procent.

Lättnadens suck

Intrums aktie stiger 2,8 procent sedan det finansiellt pressade inkassobolaget uppgett att man har dragit in 7,2 miljarder i nettolikvid på försäljning av delar av sin investeringsportfölj.

Investerare i hela Europa drar en första lättnadens suck över att ytterhögerpartiet Nationell samling (RN) i Frankrike inte ser ut att få egen majoritet i nyvalet till parlamentet. Parisbörsens CAC40-index inledde uppåt med nästan 3 procent, men uppgången hade vid 14-tiden dämpats till plus 1,5 procent.

På valutamarknaden lyfter den nedtryckta euron mot dollarn medan gapet mellan franska och tyska obligationsräntor faller tillbaka.

En oväntat låg tysk inflation i juni enligt preliminära siffror bidrar till den positiva stämningen.

Statsfinansiella problem

Inför den första omgången i det franska parlamentsvalet i söndags har euron backat och franska räntor pressats uppåt till krisnivåer på grund av en oro på marknaden för förvärrade statsfinansiella problem för landet, som redan har svårt att hantera sina stora budgetunderskott och efter valet kan få en stökig politisk situation med en mer populistiskt sinnad regering.

Den andra och avgörande omgången i det franska parlamentsvalet hålls söndagen den 7 juli.

OMXS-index har med måndagens uppgång gått upp 8,6 procent sedan årsskiftet.

2024-07-01T12:28:20Z dg43tfdfdgfd