BöRSEN öPPNAR NEDåT

En våg av räntefrossa sveper över marknaden. Stockholmsbörsens OMXS-index sjunker 0,4 procent i den inledande handeln.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index backar Nibe Industrier och Electrolux mest, ned med 1,4 respektive 1,0 procent.

Men nedgången är bred, med 26 av 30 OMXS30-aktier på minus.

Teknikåterförsäljaren Dustin faller med över 6 procent sedan bolaget presenterat en kvartalsrapport med en oväntat låg vinst.

Det är även nedåt för Pricer, specialist på digitala lösningar för butiker, sedan FI meddelat att man inlett en utredning av misstänkta brott mot insiderregler. Aktien backar 1,6 procent.

Börserna på Wall Street avslutade måndagen uppåt, särskilt den tekniktunga Nasdaqbörsen. Under nattens handel på asiatiska börser har utvecklingen varit blandad.

På räntemarknaden pressas dock långa obligationsräntor uppåt – även i Sverige, där tioårsräntan under gårdagen lyfte med cirka 0,10 procentenheter till 2,30 procent och fortsätter uppåt till 2,32 procent på tisdagen.

"För marknadsräntor var riktningen tydligt högre, primärt drivet av att en andra omgång med Trump i Vita huset ser alltmer trolig ut efter helgens valdebatt", skriver storbanken SEB i ett morgonbrev till kunder.

Högre räntor slår i regel mot riskaptiten och efterfrågan på mer riskfyllda tillgångar som aktier.

I måndags lyfte OMXS-index med 0,6 procent. Sedan årsskiftet har indexet gått upp 8,2 procent.

2024-07-02T06:16:16Z dg43tfdfdgfd