XIS FöRSTA EUROPABESöK På FEM åR – TUFFA KRAV VäNTAR

Kriget i Ukraina och spänningar i handeln väntas stå på agendan när Kinas ledare Xi Jinping gör sitt första besök i Europa på fem år, skriver Reuters och Nikkei Asia. Den infekterade frågan om import av billiga subventionerade kinesiska elbilar lär tas upp när Xi träffar Frankrikes president Emmanuel Macron och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på måndagen.

– Jag vill ha en omstart eftersom Kina nu har överkapacitet på många områden och en massiv export till Europa, säger Macron i en intervju med La Tibune inför statsbesöket, enligt Bloomberg.

Macron spås få svårt att få gehör för sina handelskrav när inte ens EU:s 27 medlemsländer står helt eniga, skriver Reuters.

Macron väntas också vädja till Xi att använda sitt inflytande över Ryssland för att påverka kriget i Ukraina.

Den kinesiske presidenten kommer också att besöka Serbien och Ungern i veckan.

Hur kommer lågkonjunkturen att påverka börsåret 2024? Kommer vi att få se de räntesänkningar som marknaden prisar in? Och hur kommer det amerikanska presidentvalet att prägla den globala ekonomin?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe – inklusive dagliga aktieanalyser, kommentarer från experter och fördjupning och förklaring av utvecklingen på marknaderna.

Annonsfri läsning och möjlighet att dela din prenumeration med en vän eller familjemedlem ingår.

Relaterade länkar:

Macron: Vissa aktörer ser fortfarande Kina som en marknad för möjligheter (Reuters)

Xi anländer till Frankrike på söndagen (Bloomberg)

Veckans viktigaste i Asien (asia.nikkei.com)

Läs mer om Ryska invasionen på Omni

2024-05-05T14:40:02Z dg43tfdfdgfd