RYSKA HANDELN FALLER SKARPT EFTER USA:S BANKINTERVENTION

Rysslands handel med länder som Turkiet och Kina föll tydligt i årets första kvartal. Det efter att USA sent förra året utfärdade en order till internationella banker att undvika ryska motparter och transaktioner i en uppsjö olika valutor, skriver Financial Times.

Anna Morris vid USA:s finansdepartement säger till tidningen att det blivit svårare för Ryssland att använda de finansiella tjänster som behövs för att få tag i varor. Enligt henne har det ”definitivt varit ett mål” att krångla till pengaflödet.

För att komma runt restriktionerna krävs det nu flera mellanhänder, även om transaktionerna inte har något med den ryska krigsmaskinen att göra.

En anonym rysk investerare säger att det blir svårare och svårare att göra affärer för varje månad.

– Den enda logiska slutpunkten för detta är att få Ryssland att bli Iran.

Hur kommer lågkonjunkturen att påverka börsåret 2024? Kommer vi att få se de räntesänkningar som marknaden prisar in? Och hur kommer det amerikanska presidentvalet att prägla den globala ekonomin?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe – inklusive dagliga aktieanalyser, kommentarer från experter och fördjupning och förklaring av utvecklingen på marknaderna.

Annonsfri läsning och möjlighet att dela din prenumeration med en vän eller familjemedlem ingår.

Relaterade länkar:

Restriktionerna riktade sig mot länder där handeln med Ryssland ökat efter invasionen (Financial Times)

Tillverkningskapaciteten för långdistansrobotar har dubblats (2 maj) (The Economist)

Erbjudande: Testa Omni Ekonomi i 2 månader för 9 kronor > (om.omni.se)

Läs mer om Ryska invasionen på Omni

2024-05-06T05:27:26Z dg43tfdfdgfd