RYSK IMPORT AV EXPLOSIV BOMULL FRåN VäST öKAR

Sedan kriget i Ukraina bröt ut har den ryska importen av nitrocellulosa – en typ av bomull – nära dubblerats, visar tulldata som Wall Street Journal tagit del av. Nitrocellulosan är en viktig ingrediens i framställningen av krut och artillerigranater.

Enligt tidningen har mycket av importen skett via ett turkiskt bolag som köper in råvaran från företag i bland annat Tyskland och USA. Bomullen säljs sedan vidare till ryska bolag med koppling till ryska myndigheter. Därmed rundas sanktionerna.

Ett amerikanskt bolag förvånas över att deras produkt säljs vidare till Ryssland.

– Vi var helt omedvetna om det, säger en talesperson.

Ryssland själva tillverkar få mängder av cellulosan, så importerna är av största vikt för att landet ska kunna tillverka granater.

Hur kommer lågkonjunkturen att påverka börsåret 2024? Kommer vi att få se de räntesänkningar som marknaden prisar in? Och hur kommer det amerikanska presidentvalet att prägla den globala ekonomin?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe – inklusive dagliga aktieanalyser, kommentarer från experter och fördjupning och förklaring av utvecklingen på marknaderna.

Annonsfri läsning och möjlighet att dela din prenumeration med en vän eller familjemedlem ingår.

Relaterade länkar:

Sedan ryska invasionen har det blivit akut brist på nitrocellulosa (The Wall Street Journal)

Stoppad Kinabomull problem för Europas krutindustri (3 mars) (AFP)

Vapenbolagen skalar upp: ”Vi kör den fabriken dygnet runt” (23 februari) (Sveriges Radio)

Läs mer om Ryska invasionen på Omni

2024-03-29T09:30:38Z dg43tfdfdgfd