MUNTER START På KORTVECKAN – SBB OCH SINCH åT OLIKA HåLL

Stockholmsbörsen inleder veckan på plus. Vid stängning på måndagen var utvecklingen: • OMXSPI: +0,7% • OMXS30: +0,9% Utvecklingen följer därmed den positiva handeln i Asien och den klara uppgången i New York i fredags efter den oväntat svaga amerikanska jobbsiffran. Wall Street har fortsatt uppåt på måndagen. För svensk del vänds samtidigt blickarna mot onsdagens räntebesked där en första sänkning i den här cykeln är möjlig.

SBB rapporterade under morgonen en ny miljardförlust och skrev samtidigt ner fastighetsvärdet omkring 2 miljarder kronor. Aktien handlades volatilt men stängde närmare 3 procent högre.

Krisbolaget gick bäst av storbolagen. I andra änden av OMXS30 stängde Sinch efter ett fall på 4 procent.

Bygg- och anläggningsbolaget Peab steg drygt 1 procent efter att ha redovisat en rekordhög orderingång, trots den svaga bostadsmarknaden.

Bland affärstidningarna köpstämplar Börsveckan Nelly och Nimbus. Aktierna steg 2 respektive 3 procent. Dagens Industri lockas av tillväxtpotentialen i Rejlers och har delat ut ett köpråd. Aktien lyfte 7 procent.

Pareto Securities sänker medicinteknikbolaget Mentice till behåll från tidigare köp. Aktien tappade 2 procent.

ABG inleder bevakning i Hemnet och köpstämplar aktien, som steg 2 procent.

Handelsveckan är återigen upphackad för svensk del och börsen stänger vid lunch på onsdag och har sedan helstängt på torsdag, med anledning av kristi himmelsfärd.

New York-börserna i fredags S&P 500: +1,3% Dow Jones: +1,2% Nasdaq: +2,0%

Hur kommer lågkonjunkturen att påverka börsåret 2024? Kommer vi att få se de räntesänkningar som marknaden prisar in? Och hur kommer det amerikanska presidentvalet att prägla den globala ekonomin?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe – inklusive dagliga aktieanalyser, kommentarer från experter och fördjupning och förklaring av utvecklingen på marknaderna.

Annonsfri läsning och möjlighet att dela din prenumeration med en vän eller familjemedlem ingår.

Relaterade länkar:

Nordnet (www.nordnet.se)

Avanza (www.avanza.se)

Aktieanalyser hos Affärsvärlden (Affärsvärlden)

Läs mer om Dagens börs på Omni

2024-05-06T07:12:41Z dg43tfdfdgfd