GEELY SäLJER SAMTLIGA B-AKTIER I AB VOLVO

Geely vill sälja samtliga B-aktier i AB Volvo, enligt ett pressmeddelande från det kinesiska bolaget på torsdagen. Posten är värd omkring 14,5 miljarder kronor baserad på dagens stängningskurs och försäljningen uppges vara en del av Geelys långsiktiga strategi, enligt Bloomberg.

Geely har 49 miljoner B-aktier i den svenska lastbilsjätten. Vid sidan av dessa äger Geely 88 miljoner A-aktier, enligt Holdings.

Det innebär att en försäljning inte påverkar maktbalansen i Volvo. Geely skulle förbli näst största ägare sett till röststyrka, efter Industrivärden. Geely uppger enligt TT att man ”förblir strategisk investerare” i Volvo.

Hur kommer lågkonjunkturen att påverka börsåret 2024? Kommer vi att få se de räntesänkningar som marknaden prisar in? Och hur kommer det amerikanska presidentvalet att prägla den globala ekonomin?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe – inklusive dagliga aktieanalyser, kommentarer från experter och fördjupning och förklaring av utvecklingen på marknaderna.

Annonsfri läsning och möjlighet att dela din prenumeration med en vän eller familjemedlem ingår.

Relaterade länkar:

Goldman Sachs, Barclays och Bank of America ska hitta en köpare (Bloomberg)

Industrivärden kontrollerar 28 procent av rösterna (Dagens Industri)

Geely sitter samtidigt på drygt 15 procent (Direkt)

Läs mer om AB Volvos framtid på Omni

2024-04-18T17:07:30Z dg43tfdfdgfd