EXPERTER: RäNTAN SäNKS TROTS DEN SVAGA KRONAN

Svag tillväxt och fallande inflation får experter att tro på en sänkning vid Riksbankens räntebesked på torsdag. Åtta av nio analytiker tror att räntan sänks till 3,75 procent i Infronts enkät, en av dem att man väntar till i juni, skriver Direkt.

En osäkerhetsfaktor för flera experter är den svaga kronan.

”Men kronan är fortfarande starkare än den var i september”, konstaterar Capital Economics i ett marknadsbrev och tillägger att det inte bör vara ett nog starkt skäl för att avstå en sänkning.

Även storbankerna pekar mot kronan som den enda osäkerhetsfaktorn. I ett veckobrev konstaterar Swedbank att det är ”allt tydligare att Riksbanken behöver sänka räntan”. Bland annat på grund av fortsatt fallande BNP, låg inflation och låga prisplaner i detaljhandeln.

Även Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson tror på en sänkning med 25 punkter. ”Vi förväntar oss också att Riksbanken kommer att indikera att man är redo att sänka styrräntan igen i närtid”, skriver han i ett marknadsbrev.

Även SEB:s ekonomer ser en hög chans för en räntesänkning i veckan. ”Även om den svaga kronan är en huvudvärk räknar vi med att direktionen kommunicerar att räntebanan från i mars fortfarande gäller”, skriver banken i ett veckobrev.

Hur kommer lågkonjunkturen att påverka börsåret 2024? Kommer vi att få se de räntesänkningar som marknaden prisar in? Och hur kommer det amerikanska presidentvalet att prägla den globala ekonomin?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe – inklusive dagliga aktieanalyser, kommentarer från experter och fördjupning och förklaring av utvecklingen på marknaderna.

Annonsfri läsning och möjlighet att dela din prenumeration med en vän eller familjemedlem ingår.

Relaterade länkar:

Veckans viktigaste makropunkter (Direkt)

Ladda ner Swedbanks veckobrev (research.swedbank.se)

Torbjörn Isaksson: Finns starka inhemska skäl för sänkning (corporate.nordea.com)

Läs mer om Svenska inflationen på Omni

2024-05-04T19:07:00Z dg43tfdfdgfd