EKONOM: NU KAN DET LöNA SIG ATT FöRHANDLA OM RäNTAN

När allt fler på marknaden spår sänkt styrränta i närtid har det också blivit lättare att få till en bättre ränterabatt, enligt siffror från Finansinspektionen som SVT Nyheter tagit del av.

Allt fler hushåll har valt att ha rörliga räntor och nu går det att få upp rabatten för den som förhandlar väl, säger FI:s konsumentskyddsekonom Moa Langemark. Hon råder att jämföra erbjudanden och förhandla med flera aktörer samtidigt.

– Berätta vad du har fått för olika erbjudanden och var en tuff förhandlare, säger Langemark till kanalen.

Ränterabatten, den rabatt jämfört med listräntan som kunderna får, ligger nu på runt 0,8 procentenheter för både bundna och rörliga lån.

Om Riksbanken sänker räntan fyra eller fem gånger i år och boräntorna följer efter, kan räntorna i snitt vara 1 procentenhet lägre till årsskiftet säger Compricers privatekonom Christina Sahlberg till TT.

Hur kommer lågkonjunkturen att påverka börsåret 2024? Kommer vi att få se de räntesänkningar som marknaden prisar in? Och hur kommer det amerikanska presidentvalet att prägla den globala ekonomin?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe – inklusive dagliga aktieanalyser, kommentarer från experter och fördjupning och förklaring av utvecklingen på marknaderna.

Annonsfri läsning och möjlighet att dela din prenumeration med en vän eller familjemedlem ingår.

Relaterade länkar:

Redan nästa vecka kan Riksbanken genomföra en första sänkning (Sveriges Television)

Så låg kan din boränta bli i år (TT)

Majoritet har sänkt boräntan – men jättarna väntar (Svenska Dagbladet)

Läs mer om Bopriserna på Omni

2024-05-04T12:20:53Z dg43tfdfdgfd