DöMER UT ARGUMENTET FöR ATT VäNTA: ”STYRS AV FED”

Inflationen har rasat från toppen på över 10 procent i slutet av 2022 till 2,2 procent i årstakt i mars och Riksbanken är redo att sänka räntan för första gången på åtta år. Frågan är om det händer redan under onsdagsmorgonen eller om Erik Thedéen och hans direktion väljer att vänta till efter midsommar.

På penningmarknaden bedöms sannolikheten för en sänkning med 25 punkter till 3,75 procent vara 80 procent.

Kronkursen har lyfts fram som en faktor som kan få Riksbanken att vänta. Men den lär inte påverkas nämnvärt, menar SEB-strategen Amanda Sundström.

– Kronans utveckling styrs nu av förväntningarna på Fed. Inte för att det har med svenska förhållanden att göra, utan för att Feds ränta avgör marknadens riskaptit, säger hon till TT.

Riksbanken lämnar räntebesked klockan 09.30 under onsdagen.

Hur kommer lågkonjunkturen att påverka börsåret 2024? Kommer vi att få se de räntesänkningar som marknaden prisar in? Och hur kommer det amerikanska presidentvalet att prägla den globala ekonomin?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe – inklusive dagliga aktieanalyser, kommentarer från experter och fördjupning och förklaring av utvecklingen på marknaderna.

Annonsfri läsning och möjlighet att dela din prenumeration med en vän eller familjemedlem ingår.

Relaterade länkar:

Klar majoritet av de ekonomer till tillfrågats i enkäter inför beskedet tror på en sänkning (TT)

Experterna: Så gör Riksbanken med räntan (Dagens Industri)

Erbjudande: Testa Omni Ekonomi i 2 månader för 9 kronor > (om.omni.se)

Läs mer om Svenska inflationen på Omni

2024-05-07T22:47:56Z dg43tfdfdgfd