DEBATT KRING ARBETSTID HETTAR TILL: ”DåLIG IDé”

Debatten kring den svenska 40-timmarsveckan har hettat till och allt fler föreslår nu kortare arbetstid. Men enligt kritiker som Svenskt Näringsliv kan det också ge betydligt mindre inkomster i statskassan, säger vd Jan-Olof Jacke i Ekots Lördagsintervju.

Han anser att man får bukt med problem som stress och dålig arbetsmiljö genom att utveckla ledarskap. Jacke anser dessutom att det vore en ”synnerligen dålig idé” att minska arbetstiden, eftersom svenskar redan jobbar lite på grund av föräldraledighet, semester och helgdagar.

Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys, ger dock inte mycket för Jackes resonemang, säger han i Ekonomiekot Extra.

– Jag tror det är taget ur någon direktörs byxficka, säger han och tillägger att näringslivet alltid sagt att ”Sverige kommer gå under” när förändringar i arbetstiden sker. Men så har det aldrig blivit hittills.

Lena Lid Falkman, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, säger att det är dags att belysa frågan om arbetstid igen. Eftersom den senaste ändringen genomfördes för 50 år sedan.

Hur kommer lågkonjunkturen att påverka börsåret 2024? Kommer vi att få se de räntesänkningar som marknaden prisar in? Och hur kommer det amerikanska presidentvalet att prägla den globala ekonomin?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe – inklusive dagliga aktieanalyser, kommentarer från experter och fördjupning och förklaring av utvecklingen på marknaderna.

Annonsfri läsning och möjlighet att dela din prenumeration med en vän eller familjemedlem ingår.

Relaterade länkar:

Svenskt Näringslivs vd: ”Kortare arbetstid är inte lösningen” (Sveriges Radio)

Inom Miljöpartiet, Vänstern och Socialdemokraterna har frågan om arbetstid blivit allt mer framträdande (Sveriges Radio)

Erbjudande: Testa Omni Ekonomi i 2 månader för 9 kronor > (om.omni.se)

Läs mer om Svenska jobben på Omni

2024-05-04T09:50:27Z dg43tfdfdgfd