ISRAELS ATTACK SäNKTE BöRSEN – AVANZA MOT STRöMMEN

Stockholmsbörsen föll brett på fredagen, i likhet med övriga Europa. Vid stängning såg det ut så här: • OMXSPI: −0,6% • OMXS30: −0,6 % Marknaderna skakades av Israels hämndattack mot Iran, skriver SEB i ett morgonbrev. Det fick aktier ”att sjunka medan oljan och tillflyktsorter som statsobligationer och dollarn stiger”.

AB Volvo backade över 4 procent efter storägaren Geelys miljardförsäljning av aktier. DI erfar att Geely inte lyckades hitta tillräckligt många köpare och i stället nu tvingas dumpa en stor del av aktierna i marknaden.

Avanzas intäkter prickade förväntningarna i det första kvartalet, medan resultatet var starkare än väntat. Nätmäklaren har sett en ökad kundaktivitet i spåren av börsrallyt. Aktien steg 2,6 procent.

Dometic rapporterar ett vinsttapp på drygt 9 procent, vilket var något sämre än väntat. Aktien föll över 7 procent.

SBB, Telia och Tele2 toppade storbolagsindexet med uppgångar på cirka 1–2 procent. Den senare har fått flera höjda riktkurser efter gårdagens rapport.

Vid stängning var 16 av bolagen på OMXS30 på minus.

New York-börserna i går • S&P 500: –0,2% • Nasdaq: −0,5% • Dow Jones: +0,1%

Hur kommer lågkonjunkturen att påverka börsåret 2024? Kommer vi att få se de räntesänkningar som marknaden prisar in? Och hur kommer det amerikanska presidentvalet att prägla den globala ekonomin?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe – inklusive dagliga aktieanalyser, kommentarer från experter och fördjupning och förklaring av utvecklingen på marknaderna.

Annonsfri läsning och möjlighet att dela din prenumeration med en vän eller familjemedlem ingår.

Relaterade länkar:

Nordnet (www.nordnet.se)

Avanza (www.avanza.se)

Aktieanalyser hos Affärsvärlden (Affärsvärlden)

Läs mer om Dagens börs på Omni

2024-04-19T06:53:03Z dg43tfdfdgfd