”BOLAGENS LöNSAMHET KAN BLI PROBLEM FöR SVERIGE”

Att lönsamheten för svenska företag inte försämrats under de senaste årens inflationsuppgång bryter mot ett historiskt mönster, enligt fackliga ekonomen Daniel Lind. En viktig förklaring är att bolagen lyckats kompensera för högre kostnader genom att höja priserna, skriver han i ett inlägg på DN Debatt.

Problemet är enligt Lind att detta tyder på att marknaden inte fungerar som den ska – vilket är ett problem för både löntagare och den bredare ekonomin.

”Svag konkurrens har, i spåren av de senaste årens utbudschocker, lett till en lönsamhet som ligger långt över den nivå som krävs för att säkerställa näringslivets långsiktiga konkurrenskraft”.

Hur kommer lågkonjunkturen att påverka börsåret 2024? Kommer vi att få se de räntesänkningar som marknaden prisar in? Och hur kommer det amerikanska presidentvalet att prägla den globala ekonomin?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe – inklusive dagliga aktieanalyser, kommentarer från experter och fördjupning och förklaring av utvecklingen på marknaderna.

Annonsfri läsning och möjlighet att dela din prenumeration med en vän eller familjemedlem ingår.

Relaterade länkar:

Daniel Lind: Inför nästa avtalsrörelse måste kakan delas annorlunda (Dagens Nyheter)

Skriver på @DNDebatt om inflationschocken och rekordvinsterna. Och lärdomar. Läs gärna! @arenaide @KjellRautio @danielswedin @torbjornhallo @CarlMelin @RMortvik @PeterOJOlding @MaxJerneck @AB_Karin @leifpagrotsky @PatrikKronqvist @MatsErikson https://t.co/B2RfN2TLeZ https://t.co/ihepiLJajC (Twitter)

Erbjudande: Testa Omni Ekonomi i 2 månader för 9 kronor > (om.omni.se)

Läs mer om Svenska inflationen på Omni

2024-04-30T20:01:38Z dg43tfdfdgfd