BLEV BEROENDE AV VITT SNUS – STäMMER SWEDISH MATCH

Swedish Match och ägarbolaget Philip Morris stäms av en amerikan som blivit beroende av vitt snus, rapporterar P3 Nyheter. Bland annat anklagas bolagen för vilseledande marknadsföring.

Det vita snuset, som är fritt från tobak men inte nikotin, har blivit populärt i USA och Swedish Matchs Zyn dominerar marknaden.

Enligt stämningsansökan drar Philip Morris nytta av så kallade ”Zynfluencers” som marknadsför snuset på sociala medier och riktar sig mot unga. I marknadsföringen framgår det dock inte att påsarna är beroendeframkallande och har skadliga effekter, står det i stämningsansökan som Bloomberg tagit del av.

Nikotinforskaren Louise Adermark säger till radion att advokatfirman som driver ärendet har stor erfarenhet av att stämma tobaksbolag. Bland annat fick man till en uppgörelse med bolaget Juul Labs där det blev en förlikning på flera hundra miljoner dollar.

Hur kommer lågkonjunkturen att påverka börsåret 2024? Kommer vi att få se de räntesänkningar som marknaden prisar in? Och hur kommer det amerikanska presidentvalet att prägla den globala ekonomin?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe – inklusive dagliga aktieanalyser, kommentarer från experter och fördjupning och förklaring av utvecklingen på marknaderna.

Annonsfri läsning och möjlighet att dela din prenumeration med en vän eller familjemedlem ingår.

Relaterade länkar:

Swedish Match vill inte kommentera uppgifterna och Philip Morris säger att anklagelserna är grundlösa (Sveriges Radio)

Philip Morris köpte Swedish Match 2022 (Bloomberg)

Swedish Matchs succé i USA: ”Exceptionell utveckling” (december 2023) (Affärsvärlden)

Läs mer om Slaget om snuset på Omni

2024-03-28T07:13:03Z dg43tfdfdgfd