BAKSLAGET: KRONAN FALLER TILL LäGSTA NIVåN FöR åRET

Kronan försvagas mot de stora valutorna på torsdagen och noteras på sin lägsta nivå för i år. Nedgången sker efter gårdagens duvaktiga räntebesked från Riksbanken.

Vid 13.30-tiden är eurokursen 11,53 kronor medan en dollar kostar 10,68 kronor. Sedan årsskiftet har kronan tappat cirka 40 öre mot euron och 60 öre mot dollarn.

Riksbanken lyfte i går fram en eventuell försvagning av kronan som ett av de största hoten mot de planerade räntesänkningarna.

Riksbankschef Erik Thedéen sa att sannolikheten för en sänkning i maj är cirka 50 procent. Men han tillade att ”en tydligt svagare krona skulle vara av betydelse för beslutet”.

Hur kommer lågkonjunkturen att påverka börsåret 2024? Kommer vi att få se de räntesänkningar som marknaden prisar in? Och hur kommer det amerikanska presidentvalet att prägla den globala ekonomin?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe – inklusive dagliga aktieanalyser, kommentarer från experter och fördjupning och förklaring av utvecklingen på marknaderna.

Annonsfri läsning och möjlighet att dela din prenumeration med en vän eller familjemedlem ingår.

Relaterade länkar:

Oro för att svagare krona kan leda till högre inflation (Direkt)

Riksbanken: En svagare krona kan medföra att penningpolitiken behöver förbli åtstramande en längre tid (www.riksbank.se)

Erbjudande: Testa Omni Ekonomi i 2 månader för 9 kronor > (om.omni.se)

Läs mer om Svenska kronans utveckling på Omni

2024-03-28T13:13:35Z dg43tfdfdgfd