VINSTLYFT FöR H&M – AKTIEN RUSADE

Klädjätten H&M redovisar ett kraftigt vinstlyft och aktien rusade drygt 15 procent. Företaget ska nu investera i butiksnätet och renovera ett par hundra butiker.

När Daniel Ervér högst överraskande presenterades som ny vd i samband med förra kvartalsrapporten rasade H&M-aktien i anslutning till en svag rapport.

Dagens kvartalsrapport blev något av en revansch för den nya vd:n och vid börsens stängning hade aktien rusat 15,2 procent.

Detta efter det att H&M slagit marknadens förväntningar rejält gällande rörelsevinsten för perioden 1 december–29 februari, som landade på 2,1 miljarder kronor – hela 800 miljoner mer än den genomsnittliga prognosen bland analytiker.

Gynnar bolaget

Även om försäljningen minskade jämfört med föregående år, var det inte lika illa som marknaden befarat och Daniel Ervér ser nu flera viktiga faktorer som gynnar bolaget.

– Det är god kostnadskontroll, förbättrad bruttomarginal och vi kommer även ur kvartalet med en god kontroll av vårt varulager. Vi får också hjälp av makroeffekter. När bomullspriser och transportkostnader varit väldigt höga tidigare, så är det på mera normal nivå nu, säger han till TT.

Det talas om räntesänkningar på flera håll i världen, märker ni en skillnad i konsumentbeteenden?

– Jag upplever att våra kunder fortfarande befinner sig i ett starkt drivet inflationsklimat där kostnaderna för att leva och bo är mycket högre än för några år sedan. Vi jobbar med stor respekt för att kunders plånböcker är begränsade så det är för tidigt att säga.

Omfattande satsning

Samtidigt lanserar nu företaget en omfattande satsning för att renovera sitt butiksbestånd, totalt 250 butiker, och då framför allt på nyckelmarknader som New York, Berlin och Stockholm. Detta gör att till exempel en av de största butikerna i Sverige (Drottninggatan i Stockholm) för närvarande hålls stängd.

– Det har med ålder att göra, vi behöver hela tiden uppdatera, modevärlden och kundens förväntningar förändras. Butiksportföljen ska vara en fortsatt styrka för vår del, säger Daniel Ervér.

För 2024 planerar H&M att öppna cirka 100 nya butiker och stänga 160 stycken.

– Vi stänger fler än vi öppnar men då stänger vi butiker som har mindre omsättning än de som nu öppnas. Vi tror helt enkelt att de som vi öppnar kommer att sälja mer.

2024-03-27T16:55:29Z dg43tfdfdgfd