UPPGIFTER: LåNGIVARE KRäVER RäNTA AV UKRAINA

Stora amerikanska långivare som kapitalförvaltarna Pimco och Blackrock gick med på en tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina när Ryssland gick till fullskalig attack 2022.

Nu kommer uppgifter om att de trycker på för att få det krigshärjade landet att börja betala ränta igen.

En grupp långivare – som sitter på omkring en femtedel av Ukrainas privata obligationslån i euro på totalt motsvarande 220 miljarder kronor – har anlitat juristbyrån Weil Gotshal & Manges och bankirer från PJT Partners för att förhandla fram en ny uppgörelse med Ukrainas regering, rapporterar The Wall Street Journal med hänvisning till personer med insyn i utvecklingen.

Miljarder i ränta

Långivarnas bud i de samtal som har inletts med högt uppsatta regeringsföreträdare i Kiev är enligt tidningen en större skuldnedskrivning i utbyte mot att Ukraina betalar räntor på motsvarande 5–6 miljarder kronor per år på de lån som finns kvar.

Träffas ingen ny uppgörelse kan Ukraina tvingas ställa in betalningar när den paus som infördes 2022 upphör att gälla i augusti i år.

På obligationsmarknaden handlas ukrainska obligationer just nu med en stor rabatt. Köpare betalar bara omkring 25–35 cent per dollar när obligationerna byter ägare.

Oro bland långivare

USA och allierade länder som stöttar Ukraina i konflikten med Ryssland har gett Kiev betalningsuppskov till 2027 på lån till den ukrainska staten. De har enligt The Wall Street Journal uttryckt oro för att deras skattebetalare ska åka på en onödigt stor nota om privata långivare hamnar före i kön för ukrainska betalningar med en uppgörelse redan i år.

Ukrainas regering fick i slutet av april ett nytt stödpaket från USA på 60 miljarder dollar (motsvarande 650 miljarder kronor) godkänt i kongressen i Washington. Av detta utgörs 9,5 miljarder dollar av mjuka lån till Kiev – medan merparten går till betalningar till vapentillverkare för att fylla på den ukrainska arsenalen av vapen och ammunition.

2024-05-05T07:25:03Z dg43tfdfdgfd