STORBANKER SäNKER BOLåNERäNTAN

Riksbankens sänkning får nu storbankerna att agera. Såväl Nordea som Swedbank sänker bolåneräntan på tremånaderslån med 0,25 procentenheter.

Men konkurrenten SEB avvaktar tills vidare med att sänka.

Pressade hushåll med stora bostadslån har fått det besked man hoppats på. Som marknaden förutspått väljer Riksbanken att sänka styrräntan med 25 punkter till 3,75 procent – den första sänkningen på åtta år.

Följdfrågan till om det skulle bli en räntesänkning eller inte har varit hur snabbt bankerna skulle agera i den nya räntemiljön. Väldigt snabbt, visade det sig. Åtminstone i vissa fall.

Omedelbart efteråt meddelade Nordea att man sänker bolåneräntan på tremånaderslån med lika mycket, det vill säga 0,25 procentenheter.

I ett besked till TT meddelar kort därefter Swedbank att man gör likadant.

För Nordeas räkning innebär det nu en ny listränta på 5,74 procent, där ändringarna träder i kraft den 10 maj.

Swedbanks sänkning är lika stor efter att listräntan vid den senaste ändringen låg på 5,94 procent. För den som samtidigt haft sparpengarna på ett sparkonto sker nu också förändringarna, dock åt det negativa hållet.

I anslutning till dagens besked meddelar Swedbank att inlåningsräntan kommer att sänkas med 0,20 procentenheter.

Statliga SBAB väljer i nuläget att inte göra några förändringar men bankens produktchef Lars Lindmark påminner om att banken sedan december förra året genomfört fyra räntesänkningar på omkring 30 punkter.

– Vi har i den bemärkelsen gått före det här beskedet från Riksbanken i takt med att räntemarknaden prisat in den här sänkningen, säger han till TT.

– Vi får se vad som händer. Vi tittar på räntemarknaden och hur våra konkurrenter agerar. Med detta sagt är det aldrig uteslutet att vi gör ytterligare drag.

En annan bank som i nuläget ligger kvar på nuvarande räntenivå är SEB, det meddelar bankens pressavdelning när TT är i kontakt med dem.

2024-05-08T09:51:04Z dg43tfdfdgfd