REGERINGEN: SäNKTA SKATTER LYFTER SVERIGE

Regeringens budget innehåller nya satsningar för 60 miljarder kronor.

Nästan hälften, 27 miljarder, går till sänkta skatter för hushållen – framförallt till de som tjänar mest.

Fler kommer att få ha kvar mer av lönen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Budgetpropositionen för 2025 har en helt annan profil än den som lades fram förra hösten.

Den här budgeten är betydligt mer expansiv och innehåller reformer för cirka 60 miljarder kronor jämfört med 39 miljarder 2024.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) beskriver det som en klassisk lågkonjunkturbudget.

– Det är lätt att glömma att pandemin var tuff, inflationsperioden har varit tuff, men nu lämnar vi den, säger hon på en pressträff.

Av de 60 miljarderna går nästan 27 miljarder kronor till sänkt skatt som kommer hushållen till del i form av sänkt skatt på lön och pension, sänkt skatt på sparande och på bensin 2025.

Stimulera ekonomin

I ett pressmeddelande skriver regeringen att de planerade skattesänkningarna gör att skattetrycket i Sverige beräknas vara det lägsta sedan 1980.

Enligt Svantesson är det viktigt att "få i gång hjulen igen".

– Människor har tappat tio års reallöneökningar. Det har varit väldigt tufft för många.

– Nu är inflationen bekämpad och det känns väldigt, väldigt bra, säger hon och tillägger att Sverige ändå förväntas befinnas i en lågkonjunktur även de kommande åren.

Det förstärkta jobbskatteavdraget beräknas ge över fyra miljoner löntagare i genomsnitt 2 600 kronor per år i sänkt skatt.

Samtidigt får nära en halv miljon personer med de allra högsta inkomsterna sänkt skatt med i snitt 10 100 kronor per år, när jobbskatteavdragets avtrappning för höga löner slopas 2025.

Enligt Svantesson är satsningen på höginkomsttagare motiverad för att sätta fart på tillväxten.

– I kronor och ören kommer den som tjänar mycket att ha en högre skatt även med vår budget. Men när marginalskatten sänks kommer fler att få ha kvar mer av sin lön, säger hon och fortsätter:

– Den lägger en filt över tillväxten.

En tydlig skillnad mellan årets budget och den nya för 2025 är välfärden. Budgetpropositionen för 2024 innehöll nya tillskott till vård, skola och omsorg för 16 miljarder. Nu föreslås betydligt mindre tillskott, 7,5 miljarder kronor, varav drygt tre till vården.

– Det ser annorlunda ut och därför kommer vi inte att ha samma nivåer på stöd nästa år som i år, säger Svantesson.

Kritik väntas

Hon hänvisar till att den fallande inflationen gör att regionernas pensionskostnader väntas minska kraftigt under 2025.

Bedömningen är att kommunsektorn går med plus nästa år, medan regionerna går jämnt ut med hjälp av de tillskott som kommer i budgeten 2025.

Oppositionen väntas i dagens budgetdebatt bland annat kräva mer pengar till välfärden. Regeringen kan också vänta sig kritik mot budgetsatsningarnas fördelningseffekter.

2024-09-19T07:42:31Z dg43tfdfdgfd