REGERINGEN SATSAR MED LåNADE PENGAR

Kampen mot inflationen är vunnen. Nu satsar regeringen på ekonomisk tillväxt med en ovanligt vidlyftig budget, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Men det kostar på, statens finanser går back fyra år i rad.

– Vi är i en tid där vi fortfarande befinner oss i en lågkonjunktur, säger Elisabeth Svantesson, som ändå beskriver den som relativt mild, på en pressträff.

– Men den blir lång, säger hon.

Arbetslösheten bedöms inte vända ner förrän om ett par år, från 8,3 procent i år och nästa år till 7,9 procent 2026, enligt prognosen.

Regeringens främsta botemedel mot arbetslösheten är att få fart på den ekonomiska tillväxten, då kommer jobben, svarar Svantesson på frågor om de relativt begränsade satsningarna mot arbetslösheten jämfört med de stora skattesänkningarna.

– Vi vill stötta hushållen för att få igång tillväxten, både på kort och lång sikt.

"Ljuset i tunneln"

Positivt är att inflationen verkar vara borta, ett prioriterat mål för regeringen, enligt finansministern.

– Nu är den bekämpad, inflationen, säger Svantesson som beskriver framtidsutsikterna som positiva.

– Det är viktigt att vi ser ljuset i tunneln.

Regeringen spår nu att svensk ekonomi tar betydligt bättre fart kommande år. BNP växer med 2,5 procent nästa år och 3,2 procent 2026, enligt prognosen. I år stannar tillväxten på mer beskedliga 0,8 procent.

Minus i fyra år

Inflationen, mätt som KPI, faller från 2,8 procent i snitt i år till 0,9 procent nästa år.

I budgeten för 2025, som innehåller ofinansierade satsningar på 60 miljarder kronor, prioriterar regeringen reformer inom framför allt tre områden: stärka hushållens köpkraft, återupprätta arbetslinjen och öka tillväxten, enligt Svantesson.

Men satsningarna kostar, statens finanser går back fyra år i rad, mätt som offentliga sektorns finansiella sparande, från 2023 till 2026, enligt finansdepartementets prognoser.

Enligt Svantesson beror det till stora delar på Sveriges hjälp till Ukraina, och ska ses som en avvikelse från regelverket där staten ska nå ett överskott i statsfinanserna över en konjunkturcykel.

– Annat ska inte behöva trängas undan för att vi hjälper Ukraina, säger hon.

2024-09-19T07:27:31Z dg43tfdfdgfd