OPERATIONER STOPPADE EFTER VåRDFöRBUNDETS BLOCKAD

Ett 20-tal operationer har stoppats i region Stockholm sedan Vårförbundets övertidsblockad trädde i kraft.

Det är planerade operationer av olika slag, som till exempel höftledsoperation, säger regionens chefsläkare Johan Bratt.

Ambulanspersonal har beordrats till skyddsarbete i några fall.

Johan Bratt säger att det mesta av verksamheten rullar på som normalt, regionen var förberedd på det som skulle ske. Men i ett ett 20-tal fall, spridda över enheterna i regionen, har operationer ställts in.

– Det gäller icke akuta fall, säger chefsläkaren Johan Larsson.

Ambulanspersonal har också beordrats till skyddsarbete då arbetstiden är över medan insatsen fortfarande pågått och då övergått till övertid.

– Vi har ju den rätten, säger Johan Larsson.

Beordra skyddsarbete

Flera arbetsgivare har begärt förhandling om skyddsarbete, vilket sker efteråt för att avgöra om det beordrade skyddsarbetet varit berättigat.

Vid akuta situationer kan arbetsgivaren beordra skyddsarbete i nödsituationer som inte kan vänta. Det ska inte handla om de mer vardagliga sysslorna utan något som uppstår plötsligt kopplat till en särskild patient eller en särskild situation.

– Vi har fått in ett antal, säger Emma Jonsson, ordförande för Vårdförbundet i Stockholm.

Även i Örebro har arbetsgivaren begärt förhandling om skyddsarbete i några fall.

– Vi har också fått in begäran om förhandling om att behålla beredskapslinjer, säger Ulrika Hedelind ordförande för Vårdförbundet i Örebro.

Personal i beredskap

Personal kan ha beredskap i hemmet efter ordinarie arbetstid mot en mindre ersättning, det kan handla om att personal som jobbar kväll sedan har beredskap över natten. Om personal i beredskap kallas in utgår övertid.

– Vår inställning är att arbetsgivaren gärna får behålla själva beredskapen, men kallas man in handlar det om övertid så det omfattas av blockaden, säger Ulrika Hedelind.

Regioner går under fredagen igenom vad blockaden fått för konsekvenser.

Matilda Uusijärvi, presschef på Vårdförbundet, säger att medlemssökningarna ökat markant.

– Bara under april har vi fått in 2 000 ansökningar, de senaste dagarna är det 400. Det tolkar vi som att stödet är mycket stort, säger hon.

2024-04-26T11:20:03Z dg43tfdfdgfd