NY RAPPORT: NEDDRAGNINGAR I VäLFäRDEN ONöDIGA

Neddragningarna i vård och skola hade kunnat undvikas om regeringen hade låtit kommuner och regioner gå med underskott och hänvisat till synnerliga skäl, anser Finanspolitiska rådet.

"I kommunallagen finns möjlighet att hänvisa till synnerliga skäl men det rådde osäkerhet kring hur detta skulle tolkas. Det kan ha bidragit till neddragningar som annars kunnat undvikas", skriver Finanspolitiska rådet i sin nya rapport.

De stora underskotten som uppstod berodde på inflationen som drev upp pensionsskulden i kommuner och regioner, och som är av tillfällig art, enligt rådet.

Den förda finanspolitiken i inflationens spår får annars i stort sett godkänt av Finanspolitiska rådet, under ledning av Lars Heikensten.

"Även om en något mer expansiv politik troligen också hade varit möjlig. Det var viktigt att finanspolitiken bidrog till att minska risken för ytterligare räntehöjningar", skriver rådet.

Regeringens klimatpolitik får underkänt, den är inte begriplig och försvårar för företag och hushåll att ta genomtänkta beslut.

"Klimatomställningen är nödvändig. Regeringen behöver visa ledarskap; klimatpolitiken behöver förklaras – och försvaras – för att nå acceptans".

Vad gäller arbetslösheten och den förda politiken, fler jobbskatteavdrag och bidragstak, ger rådet inte mycket för regeringens argument att det skulle fattas ekonomiska incitament för att gå från bidrag till jobb.

"Vi bedömer dock att utbytet av arbete är stort för de allra flesta. Viktigare förklaringar är problem med matchning och bristande eller svårbedömd kompetens".

2024-05-06T08:58:47Z dg43tfdfdgfd