NORRMäN HAMSTRAR äGG I SVERIGE

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken.

De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Ägghyllorna har stundvis gapat tomma i butikerna längs gränsen till Norge inför påsk. Det råder äggbrist i grannlandet och många norrmän beger sig därför till Sverige för att handla ägg.

– Det märks. Äggbrist i Norge och påsk är ingen bra kombination, säger Tommy Johansson, butikschef på Maximat i Charlottenberg, till TT.

Infört begränsningar

Påskveckan är den största försäljningsveckan på hela året för många gränsbutiker, vad gäller samtliga varor.

– Och nu handlar de extra många ägg. Det blir tomt periodvis eftersom vi inte hinner få hem i samma takt som det går åt, säger Tommy Johansson.

På Nordby supermarket i Strömstad har man fått sätta en restriktion: max tre 20-pack ägg per hushåll om man vill handla till det billigaste priset, annars blir det dyrare.

– Vi är en så stor butik så vi har kunnat ladda upp och bara haft tomt någon enstaka kväll eller eftermiddag. Men det är tydligt att det knappt finns ägg i Norge just nu, säger butikschefen Patrik Zäll.

Ovanligt med äggbrist

Florentina Kurti, butikschef för Hypermat i Charlottenberg, säger att de ser en ökad efterfrågan på ägg – men även på andra varor.

– Så om de kommer för äggens skull det kan jag inte svara på. Det är en blandad försäljning, säger hon.

Enligt norska jordbrukskooperativet Nortura är det första gången på 15 år som det råder äggbrist i Norge. De har tidigare avrått norrmännen från att hamstra ägg för att det ska räcka till alla, rapporterar norska nyhetsbyrån NTB.

2024-03-29T05:14:01Z dg43tfdfdgfd