LäTTNAD FöR HUSHåLLEN – "RIKTIG KOVäNDNING"

Riksbankens nya ränteprognos med tre sänkningar på ett år innebär en stor lättnad för ekonomiskt ansträngda hushåll, enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

De mest pressade bolånetagarna kan ha mycket mer tillförsikt nu, säger han.

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4,00 procent, men ser i sin nya prognos en första sänkning i maj eller juni. Totalt bedömer Riksbanken att tre sänkningar kan ske inom ett år.

Statliga bolånebanken SBAB förordar fem räntesänkningar i år, varav den första bör ske i maj.

– Vi ser ingen anledning att ändra prognosen. Riksbanken ger nu tydliga signaler om fler räntesänkningar i år, säger Robert Boije.

– Sannolikheten är större att det blir fler än tre sänkningar, än att det blir färre.

"Riksbanken är tydlig"

Men även om det endast skulle bli tre sänkningar kommer det innebära ett andrum för hushåll med rörlig bolåneränta, understryker Boije.

– Riksbanken är tydlig med att inflationsutsikterna ser gynnsamma ut. Tre sänkningar kommer att ge en betydlig lättnad på den rörliga bolåneräntan, säger han.

Om rörliga boräntor hänger med styrräntan nedåt kan ett hushålls bolån på exempelvis tre miljoner bli flera tusen kronor billigare per månad före ränteavdrag.

Tre sänkningar kan innebära 1 875 kronor mer i plånboken. Fyra sänkningar kan spara 2 500 kronor – medan fem sänkningar kan ge 3 125 kronor mer i månaden för ett hushåll med bolån på tre miljoner.

Kronan och inflationen avgör

Inflationssiffran för mars månad och kronans fortsatta utveckling är avgörande för om Riksbanken sänker räntan i maj eller juni, säger Boije.

– Om nästa inflationsutfall kommer in på en väldigt låg nivå och om kronan ligger kvar på ungefär samma nivå mot euron som i dag, då lutar det åt en sänkning redan i maj.

Sedan räntemötet i november – då det talades om att räntan skulle ligga kvar på 4,00 procent under en längre tid – har Riksbanken vänt rejält, enligt Boije.

– Dagens signaler är en riktig kovändning jämfört med för bara några månader sedan.

2024-03-27T10:09:52Z dg43tfdfdgfd