KRISTERSSON: NäRMAR OSS NY FAS I SVENSK EKONOMI

Näringslivet och facken jublar efter Riksbankens räntesänkning.

"Kampen mot inflationen är över", säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olof Daunfeldt i en kommentar.

Statsminister Ulf Kristersson (M) är inne på samma spår:

– Detta är ett tecken, ett av flera tecken, på att inflationsbekämpningen fungerat – att vi börjar närma oss ny fas i svensk ekonomi där vi kan använda styrkan i statsfinanserna till viktiga framtidsinvesteringar, säger han till TT.

Räntebeslutet var enligt Svenskt Näringsliv ett väntat och välkommet besked för hushåll och företag. Även Lantbrukarnas riksförbund välkomnar räntesänkningen. Den öppnar för fler investeringar i livsmedelsproduktionen enligt LRF.

”Sänkt ränta och tydliga signaler om fortsatta räntejusteringar är avgörande för lantbrukarnas framtidstro", säger förbundsordförande Palle Borgström enligt ett pressmeddelande.

Industriarbetsgivarna anser att räntebeslutet var rimligt, men organisationen påpekar också att det funnits en oro för att den svenska kronan försvagas ytterligare om Riksbanken går före och sänker räntan före andra centralbanker, vilket alltså skett nu.

Också facken är nöjda. Räntesänkningen kommer att ge svensk ekonomi en välbehövlig skjuts, menar Unionens chefsekonom Tobias Brännemo.

Akademikerfacket Saco, som länge ifrågasatt räntehöjningarna, är inne på samma spår:

"Ett litet steg mot en bättre samhällsekonomi och ett stort steg mot bättre privatekonomi för alla låntagare", säger chefsekonom Håkan Regnér enligt ett pressmeddelande.

2024-05-08T09:21:13Z dg43tfdfdgfd