HöJT KREDITBETYG FöR TURKIET

S&P Global Ratings höjer Turkiets kreditbetyg. Ratinginstitutet hänvisar till en mer ortodox ekonomisk politik från den turkiska regeringen och landets centralbank på senare tid.

Det långsiktiga kreditbetyget – som ska spegla landets betalningsförmåga – höjs till B-plus från tidigare B. Utsikterna är positiva för det nya högre betyget, vilket betyder att S&P Global Ratings bedömer att det kan bli aktuellt att justera upp betyget ytterligare i närtid.

Betygsnivån är trots höjningen kvar på vad som brukar kallas skräpstatus på obligationsmarknaden, vilket innebär att det anses vara förenat med risk för betalningsproblem framöver.

Turkiets styrränta har på ett halvår höjts från 40 till 50 procent för att bromsa den höga inflationen och stabilisera landets valuta. Centralbanken har utlovat att göra vad som krävs för att få ned inflationen, som uppmättes till 69,8 procent i april.

Fitch Ratings höjde också Turkiets kreditbetyg ett steg till B-plus tidigare i år. Det tredje stora ratinginstitutet – Moody's – har satt positiva utsikter på betyget.

2024-05-04T12:36:53Z dg43tfdfdgfd