HUAWEI FåR TA DEL AV HEMLIG INFORMATION

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Justitiekanslern (JK) har tidigare vänt sig till regeringen med en hemställan om ett undantag från sekretessen efter att Huawei inlett ett skiljedomsförfarande gentemot den svenska staten där företaget begärt tillgång till allt material i ärendet.

”Uppgiftslämnandet ska begränsas till vad Justitiekanslern anser är nödvändigt för att bevaka statens rätt och föra dess talan i skiljeförfarandet. Vid ett utlämnande ska Justitiekanslern göra ett förbehåll om att Motpartsombudet inte får utnyttja uppgifterna utanför processen eller lämna dem vidare till Huawei eller någon utomstående”, skriver regeringen i sitt beslut.

Hela historien går tillbaka till oktober 2020 då Post- och telestyrelsen (PTS) utestängde den kinesiska jätten, som konkurrerar med bland annat Ericsson, från det svenska 5G-nätet. Detta på inrådan av Säkerhetspolisen och Försvarsmakten som pekat ut Huawei som ett säkerhetshot. Bolaget sades bland annat ha kopplingar till Kinas kommunistparti.

PTS har i ett utlåtande till Justitiekanslern anfört att ”den skada som kan orsakas de berörda företagen genom att uppgifterna röjs för Huawei torde vara begränsad med hänsyn till de förändringar som skett på marknaden sedan dess”.

2024-04-19T16:29:05Z dg43tfdfdgfd