FLERA STORA KOMMUNER DRAS IN I VåRDKONFLIKTEN

Vårdförbundet utökar övertidsblockaden i den pågående konflikten med arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Den 20 maj dras bland annat skolsjuksköterskor och hemsjukvård in i konflikten.

Det nya är att även 29 kommuner, varav flera stora som Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Jönköping, Umeå och Sundsvall, plockas ut i övertidsblockaden, från den 20 maj om ingen lösning nåtts på konflikten tills dess.

Det nya varslet berör cirka 5 000 medlemmar och avser bland annat elevhälsa, hemsjukvård och medicinskt ansvariga sjuksköterskor. Från Vårdförbundet menar man att kommunerna drabbas när regionerna inte klarar av att ta hand om patienterna under blockaden.

Ökat arbete

– När regionerna skickar hem patienterna tidigare så innebär det ett ökat arbete för våra medlemmar i kommunerna. Det handlar bland annat om cancersjuka barn i hemsjukvård och personer på äldreboenden. Vi har sett detta under en längre tid och nu behöver vi säkra upp att arbetsbördan inte ökar ännu mer för personalen, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Sedan tidigare innebär blockaden att cirka 63 000 medlemmar i Vårdförbundet inte jobbar övertid i landets regioner samt inom ambulanssjukvården i Storstockholm.

Tvistefrågorna rör i huvudsak arbetsvillkor som schemaläggning och förkortad arbetstid. Några nya förhandlingar har inte skett sedan den första blockaden trädde i kraft den 25 april, enligt Vårdförbundet.

– I stället för att möta upp våra krav går arbetsgivarna ut med att vi vill ha ett avtal för hela välfärdssektorns medarbetare – vilket inte är sant. Dessutom beordrar de anställda till skyddsarbete. Det visar tydligt att regionerna planerar sin verksamhet på att våra medlemmar ska jobba övertid, säger Sineva Ribeiro.

"Vår dörr är öppen"

Från arbetsgivarens håll tycker man att den utökade blockaden är beklaglig.

– Vår dörr har stått öppen sedan konflikten började och vår dörr står öppen för en förhandling. Men Vårdförbundet har inte velat förhandla med oss så det är både förvånande och beklagligt att de kommer det detta, säger Ulf Olsson, ordförande i förhandlingsdelegationen vid Sveriges kommuner och regioner och Sobona.

Varslet som läggs i dag innebär att medlemmar inte ska jobba övertid eller mertid och arbetsgivaren kan inte genomföra nyanställningar inom Vårdförbundets yrkesgrupper som omfattas.

Vårdförbundet har sagt att de kan varsla om strejk om arbetsgivaren inte möter upp deras krav.

2024-05-06T11:59:16Z dg43tfdfdgfd