FI: BANKER DåLIGA På HåLLBART SPARANDE

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI).

Alla banker och företag som granskats uppvisar brister.

De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Sedan augusti 2022 ställs det högre krav på investeringsrådgivare. De har numera en skyldighet att fråga sina kunder om de vill investera hållbart och om de vill det, hitta fonder som är lämpliga.

Men enligt en rapport från Finansinspektion uppfyller rådgivarna inte kraven.

– Vi ser en risk att konsumenter får produkter som inte motsvarar de förväntningar man har, säger Axel Engström, senior finansinspektör på Finansinspektionen.

Av de 22 banker, värdepappersbolag och försäkringsförmedlare som Finansinspektionen granskat brister samtliga.

Anledningen tror Axel Engström främst är okunskap hos rådgivare om hållbart sparande, men även att de använder för svåra ord när de pratar med sina kunder.

– De behöver informera på ett enkelt sätt så att kunderna förstår och inte använda tekniska termer, säger Axel Engström.

Sex av tio vill spara hållbart

Hållbart sparande kan exempelvis vara man investerar i en fond som tar hänsyn till mänskliga rättigheter och miljö- och klimataspekter.

Enligt Finansinspektionens undersökning vill sex av tio spara hållbart. Men när Finansinspektionen frågar bankerna och företagen hur många av deras kunder som vill spara hållbart blir svaret att bara knappt var tredje vill det, i snitt. Och vissa uppger att det endast är 1 procent av kunderna som vill spara hållbart.

Det anser Axel Engström är en konsekvens av bristande information från rådgivarna.

– Om rådgivaren förklarar på ett bra sätt, då verkar det som att det är fler som vill spara hållbart, säger han.

Styr in på sina egna fonder

Finansinspektionen ser även en risk att bankerna och företagen styr in kunderna på sina egna fonder i stället för att hjälpa till att hitta hållbara alternativ.

– Företagen vill kanske gärna att kunden uppger preferenser som de kan uppfylla. Annars förlorar de ju kunden, säger Axel Engström.

– Men regelverket säger ju att man ska ha ett opartiskt förhållningssätt.

2024-03-28T09:12:04Z dg43tfdfdgfd