FED BäDDAR FöR DUBBELSäNKNING FRåN RIKSBANKEN

Fed:s dubbelsänkning av styrräntan kan påverka Riksbankens besked nästa vecka. Åtminstone på marginalen, tror SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

Det går absolut inte att utesluta att det blir 50 punkter, säger han.

USA:s centralbank Federal Reserve slog till med en sänkning med 0,5 procentenheter under onsdagskvällen, svensk tid. Det överraskade dels flera bedömare, dels var det den första räntesänkningen i USA sedan mars 2020.

Jens Magnusson tror inte att man ska överdriva hur mycket centralbankerna tittar på varandra inför sina beslut.

– Men det är klart att på marginalen, om Riksbanken ändå skulle vilja sänka lite mer, då är det klart att utrymmet ökar lite när andra centralbanker, särskilt då ECB och Fed, går före, säger han.

Dubbelsänkning i år

Nordea bedömer efter Fed-beskedet att Riksbanken sänker med 25 punkter vid de kommande fyra mötena. Men sannolikheten för en större sänkning i november har ökat.

"Andra centralbankers agerande är centralt. Fed:s sänkning med 50 punkter denna vecka krattar manegen för större steg även för andra centralbanker, inklusive Riksbanken", skriver chefsanalytikern Torbjörn Isaksson i en makroanalys.

SEB tror att Riksbanken kommer att sänka räntan med totalt 100 punkter under årets återstående tre möten. Budet är dock fortfarande att dubbelsänkningen sker i november.

– Jag tycker att Riksbankens kommunikation ändå tyder på att man vill fortsätta det här gradvis och försiktigt ett tag till. På marginalen så lutar det fortfarande åt att det blir 25 punkter vid kommande möte, men det går absolut inte att utesluta att det blir 50, säger Jens Magnusson.

Vilken tolkning vinner?

Fed-beskedet bearbetas fortfarande av marknaden, enligt Magnusson. Den positiva tolkningen är att inflationen bekämpats så pass mycket att det finns utrymme att driva på ekonomin. Den negativa tolkningen är att 50-punkterssänkningen är ett tecken på att den amerikanska ekonomin går sämre än väntat och behöver eldas på.

Att beskedet inledningsvis sågs enbart som positivt av marknaden, till att sedan bli mer splittrad, kan vara förklaringen till att både Wall Street och kronan inledningsvis stärktes, för att sedan sjunka tillbaka under onsdagen.

– Nu kommer det bli intressant att se vilken av tolkningarna kring aktiemarknaden och valutor som vinner, säger Magnusson.

2024-09-19T08:57:31Z dg43tfdfdgfd