EXPERT: PENNINGPOLITISKT UTROPSTECKEN FRåN FED

Amerikanska centralbanken Feds dubbelsänkning av styrräntan med 0,5 procentenheter är ett glädjebesked för USA, världen och Sverige, enligt analytikern Robert Bergqvist.

Bergqvist, senior analytiker på SEB, beskriver Feds besked som ett penningpolitiskt utropstecken.

– Här visar man väldigt tydligt att man vill ha ner räntan, normalt är räntesänkningar på 0,25 procentenheter. Man bekräftar att man vill ha ner räntan skyndsamt och är beredd att gå fram med 0,5 procentenheter vilket är ett stort steg att ta.

En normal styrränta i USA bör ligga på omkring 3 procent, så den på runt 5 procent efter dagens besked är fortfarande väldigt hög, påpekar han.

Att Fed nu vågar ta det stora steget beror på att man känner sig trygg med att inflationen är under bättre kontroll.

– Därmed kan man sänka räntan för att hjälpa arbetsmarknaden och tillväxten.

Stärker kronan

Räntesänkningen är goda nyheter även för resten av världen, vars ekonomi i stort kretsar kring USA:s, enligt Bergqvist.

– Det faktum att Fed vågar leverera ett penningpolitiskt utropstecken gör att andra centralbanker kanske också vågar ta ett större steg, och det gäller kanske också Riksbanken.

Bergqvist ser inte den oväntat stora sänkningen som ett kristecken på att USA:s ekonomi skulle vara på väg att bromsa in hastigare än väntat, vilket vissa analytiker oroat sig för.

– Jag tycker inte att jag ser saker i USA:s ekonomi som talar för en snabb inbromsning. Vi behöver inte spekulera i ekonomiska spöken.

Att USA-dollarn framöver kommer att tappa i värde gör att den svenska kronan kommer att stärkas.

– Jag hoppas på en mer normalt värderad krona. Det steg som USA tar i dag minskar risken för Sverige.

Orädd centralbank

Fed räds inte att den stora sänkningen kan ses som en krissignal och att Fed kan anses ligga efter med sina sänkningar, konstaterar Frida Bratt som är sparekonom på Nordnet.

"Fed behöver omge beskedet med lugn trygghet om att man har koll på läget", skriver hon i en kommentar via mejl till TT.

Svenskar påverkas av Fed-beskedet genom aktiemarknadens reaktioner och i förlängningen av räntorna på bolån, tillägger Bratt.

2024-09-18T19:27:20Z dg43tfdfdgfd