BöRSEN OFöRäNDRAD – SBB SäNKTE MEN H&M LYFTE

En glad förmiddag övergick i eftertankens kranka blekhet. Fastighetsbolaget SBB var sänke medan klädjätten H&M lyfte efter en stark delårsrapport.

Stockholmsbörsens OMXS-index stängde oförändrad.

H&M-aktien rusade 15,2 procent efter en delårsrapport med oväntat hög vinst. Fastighetsbolaget SBB rasar i sin tur 4 procent efter ett sänkt kreditbetyg.

Men den stora förloraren var Swedbank som föll 9,5 procent, vilket dock till stor del förklaras av att aktien efter årsstämman handlas utan rätt till utdelning.

Kronan hade försvagats redan innan onsdagens räntebesked. Den fortsatte nedåt efter riksbankschefen Erik Thedéens uttalanden om vad som kan bli tre sänkningar av styrräntan i år.

Trycket på den svenska valutan förklaras bland annat av att Riksbanken ser ut att göra sin första sänkning efter räntechocken 2022–2023 innan Europeiska centralbanken (ECB) och USA:s Federal Reserve (Fed).

Euron kostar nu 11,49 kronor. Det kan jämföras med 11,20 kronor i slutet av februari och noteringar på 11,01 kronor för bara tre månader sedan.

Utvecklingen på ledande Europabörser är blandad med nedgångar i Paris och Frankfurt och London dansande kring nollan.

På Wall Street i New York har indexen öppnat uppåt.

Tokyobörsen lyfte under nattens handel i skuggan av ett fortsatt tryck nedåt på landets valuta. Den japanska yenen är nu nere på den lägsta nivån sedan finanskrisen i början av 1990-talet.

Stockholmsbörsens OMXS-index har sedan årsskiftet gått upp 7,6 procent.

2024-03-27T16:55:30Z dg43tfdfdgfd