BILLIGARE EL UNDER FöRSTA HALVåRET

De svenska elpriserna var under det första halvåret mellan 20 och 30 procent lägre än under motsvarande period i fjol. Samtidigt ökade både elproduktionen och elanvändningen omkring fyra procent, visar Energiföretagens sammanställning.

I landets norra halva, elområde 1 och 2, var det genomsnittliga priset under det första halvåret drygt 42 öre per kilowattimme (kWh), att jämföra med 54 öre i fjol.

I södra Sverige var snittpriset i elområde 3 cirka 50 öre per kWh, medan det i elområde 4 var 63 öre. Det kan jämföras med 69 respektive 91 öre under det första halvåret 2023.

Bland annat mängden vattenkraft i Norden och väderfaktorer som vind och nederbörd har stor betydelse för elpriset. Ökade andelar vind- och solkraft ger också större svängningar och variation på marknaden än tidigare.

"Tillrinningarna i Norden har varit drygt 10 procent högre i år och elproduktionen i vindkraft har ökat med nästan 20 procent enligt preliminära siffror", säger Energiföretagens marknadsanalytiker Magnus Thorstensson i en skriftlig kommentar.

Påverkan från kontinenten, genom exempelvis utbyggd solkraft i Nederländerna och Tyskland, har gett ett fortsatt stort antal timmar med minuspriser.

2024-07-01T11:28:14Z dg43tfdfdgfd