ARMANI SVäNGER – BöRSNOTERING MöJLIGT

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår.

En börsnotering kan inte uteslutas.

Giorgio Armani har genom åren med näbbar och klor försvarat sig mot externa investerare som velat fusionera eller köpa företaget. Och än så länge har han lyckats behålla kontrollen det privatägda bolaget.

Men i en skriftlig intervju säger han nu till nyhetsbyrån Bloomberg att han inte utesluter vare sig en fusion eller en börsnotering i framtiden.

"Oberoende från stora koncerner kan fortfarande vara drivkraft för att skapa värde för Armanigruppen i framtiden, men jag känner att jag inte kan utesluta någonting", skriver Giorgio Armani.

Värt upp till 115 miljarder

Han tillägger att framgångarna han har haft genom åren bygger på en förmåga att anpassa sig till förändringar.

Giorgio Armani, vars förmögenhet beräknas till 6,6 miljarder dollar (motsvarande 73 miljarder kronor) av Bloombergs miljardärsindex, betonar i intervjun att det inte finns någon strukturaffär på gång.

Enligt Bloomberg Intelligence skulle Armanigruppen kunna vara värd i runda slängar 95-115 miljarder kronor, beräknat på koncernens rörelseresultat och tillväxtutsikter.

Pekar ut syskonbarnen

Giorgio Armani har inga barn som kan ta över det Milanobaserade imperiet. Men i styrelsen sitter flera nära släktingar och han säger i intervjun att han skulle vilja lämna över sitt klädimperium till en grupp av förtrogna.

"Jag tror att den bästa lösningen skulle vara en grupp med förtrogna som står mig nära och som jag väljer", skriver Armani.

Han pekar bland annat ut medarbetaren Leo Dell'Orco, som har hjälpt honom att driva koncernen under många år, samt syskonbarnen Silvana och Roberta Armani samt Andrea Camerana.

2024-04-19T12:44:01Z dg43tfdfdgfd