ARBETSGIVARE SöKER UNDANTAG FRåN VåRDBLOCKAD

Sedan Vårdförbundets övertidsblockad trätt i kraft har flera regioner begärt förhandling om skyddsarbete.

Vid akuta situationer kan arbetsgivaren beordra så kallat skyddsarbete i nödsituationer av akut karaktär som inte kan vänta.

Det ska inte handla om de mer vardagliga sysslorna utan något som uppstår plötsligt och inte kan vänta och ska då vara kopplat till en särskild patient eller en särskild situation.

Flera arbetsgivare i konflikten med Vårdförbundet har sedan blockaden trädde i kraft klockan 16 på torsdagen begärt förhandling om skyddsarbete enligt Vårdförbundet.

– Vi har fått in ett antal, säger Emma Jonsson, ordförande för Vårdförbundet i Stockholm.

Även i Örebro har arbetsgivaren begärt förhandling om skyddsarbete i några fall.

– Vi har också fått in begäran om förhandling om att behålla beredskapslinjer, säger Ulrika Hedelind ordförande för Vårdförbundet i Örebro.

Personal kan ha beredskap i hemmet efter ordinarie arbetstid mot en mindre ersättning, det kan handla om att personal som jobbar kväll sedan har beredskap över natten. Om personal i beredskap kallas in utgår övertid.

– Vår inställning är att arbetsgivaren gärna får behålla själva beredskapen, men kallas man in handlar det om övertid så det omfattas av blockaden, säger Ulrika Hedelind.

Regioner går under fredagen igenom vad blockaden fått för konsekvenser.

Matilda Uusijärvi, presschef på Vårdförbundet, säger att medlemssökningarna ökat markant.

– Bara under april har vi fått in 2 000 ansökningar, de senaste dagarna är det 400. Det tolkar vi som att stödet är mycket stort, säger hon.

2024-04-26T08:04:26Z dg43tfdfdgfd